Müşterek velayet

Avukat Kanalı

Çocuk doğduğu andan itibaren evlilik birliği içinde doğmuşsa müştere kvelayet hakkı zaten anne ve babanın üzerinedir. Fakat taraflar ayrılmaya karar verdiklerinde çocuğun durumunun ne olacağı konusunda bugüne kadar genel inanış eğer aksi bir durum söz konusu değilse ve anne çocuğun velayetini almak konusunda herhangi bir dezavantaja sahip değilse annenin üzerinde olduğu yönündeydi. Fakat değişen uygulamalar ve kanun koruyucunun vermiş olduğu yargıtay neticesinde bu anlamda bir değişiklik yoluna gidilmiş durumdadır ve yargıtay kararı ile bu mümkün kılınmış olup sadece kanuni uygulamaların ortaya çıkarılması için zaman gerekmektedir.

Müşterek velayet almak için ne yapmanız gerekir?

Müşterek velayet almak için tarafların ortak kararı gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda şuan için müşterek velayet alınabilmesi mümkün olup anne ve baba çocuğun her türlü medeni hakkının ve her türlü velayet hakkının kullanılmasında ortak söz sahibi olabilmektedirler. Bu anlamda eğer tabi ki çocuğun bütün ihtiyaçlarının ortak giderilmesinde taraflar kabul etmekteyseler bunu da karar olarak mahkemeye başvurup aldırabilmektedirler.

Kadının korunması için farklı tedbirler alınmalıdır?

Bu durumun kadının korunması gereken haklarına bir zelal getirip getirmeyeceği konusundaki tartışmayı da şu şekilde açıklamak gerekir; Eğer zaten boşanmada mağdur edilecek ve yoksullaşacak bir taraf varsa mahkeme heyetleri bu konuda uygun kararı verip kadının korunması için farklı tedbirlere başvurabilmektedirler. Müşterek velayet çocuğun sadece menfaatlerinin çok daha yüksekte tutulabilmesi için öngörülen tedbirlerden birisidir. Şuan çekişmeli boşanmalarda mümkün olmasa da ilerde bunun da mümkün kılınabileceğini şuan öngörmekteyiz.

(Visited 87 times, 1 visits today)

İlginizi çekebilir

YORUM BIRAKABİLİRSİNİZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 5 = 5