Kural olarak çocuğun velayeti sayın mahkemelerce anne ya da baba tarafından herhangi bir tanesine verilebilir. Eğer anne ve baba boşanma kararı verdiklerinde çocuğun velayeti müşterek olarak kullanılması konusunda hemfikirlerse sayın mahkemede gereğini araştırarak bu konuda müşterek velayeti anne ve babaya birlikte kullanmak üzere takdir edebilecektir.
Müşterek velayetin takdir edilebilmesi için ön şart bir boşanma davasının söz konusu olması, anne ve babanın müşterek şekilde bir velayet kullanmakta isteklerinin söz konusu olması ve en önemlisi müşterek çocuğun idrak çağında olması halinde müşterek çocuğun da bu anlamda muvaffakatiyetinin alınması gerektiğidir. Müşterek çocuğun muvaffakatinin alınması bu anlamda yeterli de olmayıp bir uzman görüşü mahkeme tarafından bir uzman görüşü mahkeme tarafından tanınacak bir uzmandan alınacak görüş ile çocuğun menfaatine gelecekteki kararlara ve çocuğun ilerdeki tüm haklarına anne ve babanın müşterek şekilde karar vermelerinde bir sakınca olmadığına dair uzman raporu alınırsa mahkemede ilerleyen zamanlarda müşterek velayetin kullanılmasının çocuğun menfaatine olacağına hükmederse müşterek velayet anne ve baba tarafından 18 yaşına gelene kadar birlikte kullanılabilecektir.
Müşterek velayetin normal velayetten farkı olmamakla birlikte anne ve baba birlikte kullanıcakları için çocuğun bütün masraflarının da birlikte katılmakla yükümlüdürler. Eğer hakim tarafların herhangi birisinin müşterek velayet haklarını kötüye kullanabiliceğini hissediyorsa bu anlamda herhangi bir done varsa ya da taraflardan birisi müşterek velayetin kötüye kullanıldığını delilleriyle birlikte müşterek velayet kararı verildikten sonra ortaya koyarsa hiçbir zaman sınırlaması olmaksızın çocuk 18 yaşını doldurana dek mahkeme tekrar başvurarak müşterek velayet kararının kaldırılmasını da talep edebilicektir. müşterek velayet kararı yargıtay 2. Hukuk dairesinin uluslararası sözleşmelerle ülkemizin de taraf olduğu çocuk hakları sözleşmesinde yer alan hükümler gereğince karara bağlanabilmesine cevaz vermiş olup henüz bu anlaşmalı boşanmalarda kullanılan müşterek velayet hakkı çekişmeli boşanmalarla birlikte belirlenmemektedir. İlerleyen zamanlarda aile mahkemelerinin müşterek velayeti anne ya da babanın birlikte kullanmasına karar vermesi halinde çekişmeli boşanmalarda da hükme bağlayabileceğini düşünmekteyiz.