Anlaşmalı boşanma

Avukat Kanalı

Evlilik birliği kurulurken taraflar ortak verdikleri kararda başvurularını yapıp belgelerini toplayıp sonra da nikah memurunun karşısında evet diyerek evlilik birliğini kurmuş sayılırlar. Evlilik birliğini sona erdirmek istediğinizde de eğer tüm kararları yine birlikte almışsanız, anlaşmalı boşanma ile aile mahkemesine birlikte giderek evlilik birliğinizi kısa süre içinde birbirinize karşı sıkıntı yaratmaksızın sonra erdirme imkanınız da söz konusudur.

Eğer anlaşmalı boşanmaya karar vermişseniz önemli konularda tüm kararları birlikte alabilmiş olmanız gerekmektedir. Bu konuları dökeceğiniz bir yazılı bir protokol ile müşterek çocuğunuz varsa müşterek çocuğunuzun velayeti, bu velayetin nasıl kullanılacağı, maddi imkanların çocuğunuz için nasıl birlikte değerlendirileceği konusunda yazılı hüküm vermiş olmak zorundasınız. Protokolde çocuklarınızın maddi giderlerini kimin karşılayacağı, okul giderlerinin nasıl harcanacağı, diğer masraflarının nasıl ödeneceğinin yanı sıra tarafların hangisinin ne kadar nafaka talep ettiği de açıkça yazılmalıdır. Eğer tüm bu hususlarda anlaşmışsanız edinilmiş malların tamamını paylaşmışsanaız ya da edinilmiş malınız yoksa ve nafaka konusunda da hükümleri birlikte vermişseniz, bu protokol ile aile mahkemesine yazacağınız kısa bir dilekçe ile başvurarak sizler dahi herhangi bir avukat tutmak zorunda olmaksızın, anlaşmalı boşanma günü alıp gideceğiniz duruşmada hakime gerçekten açık kararınızı ikrar edip bu anlamda kesin kararlı olduğunuzu belirttiğiniz takdirde sayın aile mahkemenin kanaati de bu yönde olursa anlaşmalı boşamayı tek bir günde dahi bitirmeniz mümkündür.

Taraflar anlaşmalı boşanma kararı verdikten sonra aile mahkemesine giderek birlikte başvurup imzaladıkları protokolu sunduklarında aslında tüm herşeyi de sona erdirmiş sayılmazlar.
Eğer anlaşmalı boşanma protokolunu imzaladıktan sonra pişman olmanıza sebebiyet verecek bir durum söz konusu olursa yada vazgeçmiş sayılırsanız her halüarda aile mahkemesi hakimine duruşma günü gittiğimizde bu durumu açıklıkla dile getirebilirsiniz. İmzaladığınız protokol hiçbir şeyden vazgeçme anlamına gelmeyeceği gibi, aile mahkemesinde hakimin takdiri de sizler evet dahi deseniz boşanmanıza gerek olmadığı yönünde olursa davanızı da reddetmesi mümkün olucaktır.

Bu nedenle açık iradelerinizin birbirine uyumluluğu boşanmaya istekli kararların birlikte alınmış verilmiş ve müşterek çocuğun da menfaatlerinin korunmuş olması şarttır. Aile mahkemesi tarafından verilecek boşanma kararı dahi bu kararın gerçekten verildiği anda kesinleşmesi anlamına gelmemekte. Boşanma kararı verildikten sonra yazılacak gerekçeli kararın tebliğinden itibaren verilecek 2 hafta süre içinde tarafların vazgeçmesi de mümkün olabilmektedir. Boşandınız bu karardan pişman oldunuz veyahut size vadedilen hakların yerine getirilmediğini gördünüz. Veya müşterek çocuğun velayeti konusunda karşı tarafın bunu gereği gibi yerine getiremeyeceğine dair yeni deliller edindiniz.

O zaman aile mahkemesi gerekçeli kararı yazdıktan sonra size tebliğ eder. Ve 2 hafta içinde bu vazgeçme kararınızı beyan edersiniz. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma demek hiçbir zaman herşeyi 1 günde bitirip ondan sonra vazgeçemediğiniz anlamına gelmemektedir. Sizler şartları birlikte belirlediğiniz gibi birlikte de her halükarda bu konuda vazgeçebilirsiniz. Yeterki müşterek çocuğun ve sizin menfaatlerinizin korunduğuna ikna oldunuz. O zaman aslaşmalı boşanma hem usul hukuku açısından hem sizlerin yıpranmaması hem de ailelerinizin ve birbirinizin saygısını kaybetmemeniz açısından anlamlı olup gerektiği takdirde anlaşmalı boşanabilmelidir.

(Visited 146 times, 1 visits today)

İlginizi çekebilir

YORUM BIRAKABİLİRSİNİZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

93 − 88 =